Siirry pääsisältöön

Todennäköisyyspohdintaa

Mitä onnistunut raskaaksi tuleminen vaatii?

1) riittävän säännöllisen kuukautiskierron ja ovuloivan naisen kehon
2) ainakin yhden aukinaisen munajohtimen
3) miehen riittävän siittiötuotannon
4) onnistuneen yhdynnän ja
5) raskauden mahdollistavan kohdun.

Meidän perheestämme löytyvät ne kaikki (ellei sitten joskus toisin todisteta, viime kirjoituksessa mainitsemani negatiivinen ovulaatiotesti kauhistutti ajattelemaan sitäkin vaihtoehtoa). Vaikka kaikki nämä edellytykset raskautumiselle olisi ja ikää ihmisellä kolmisenkymmentä vuotta, on jokakuinen todennäköisyys tulla raskaaksi ~ 20 prosenttia. En olisi ikinä uskonut todennäköisyyden olevan noin pieni. En, ennen kuin lähdimme tekemään tätä matkaa. Monia matkaoppaita lukeneena tietoa on ehtinyt tarttua pääkoppaan. Halusin sitä tai en. Loputtoman utelias luonteeni ei anna armoa.

Yllä luettelemieni ehtojen valossa kolmikymppisistä pariskunnista 80 prosenttia raskautuvat ensimmäisen vuoden aikana. Kahden vuoden aikana heistä 90:tä prosenttia on onnistanut. Meillä yrityskertoja on takana kolme ja neljännen tuloksia odotellaan. Eikö siis voisi ajatella, että jokaisella uudella kierrolla todennäköisyys kasvaa, koska yrityskertoja on aina yksi lisää? Haaa, näppärää ja lohdullista!

Ja sitten jos miettii, ketkä kaikki omassa lähipiirissä ovat äitejä ja isiä. Heitähän on paljon! Raskaaksi tulemisen hankaluudesta en sitten tiedä. Se on harmillisen vaiettu puheenaihe. Raskausuutisista kuulee usein vasta sitten, kun se kuuluisa "ensimmäisen kolmannes" on takana päin. Ei ole korrektia kysyä, kauanko yrititte. Mutta se keskustelu olisi tärkeää. Tabut olisi tärkeää aukoa! Toki kyseessä on myös niin privaatti asia, että se on ymmärrettävää pitää itsellä. Itse esimerkiksi hieman kammoksun Youtubeen vloggaavia pariskuntia tai yksilöitä, jotka kertovat hyvin avoimesti omista lapsentekovaiheistaan. Miksi kammoksun, sitäkin on syytä vielä pohtia.

Hyvä ystäväni kuunteli pohdintaani siitä, että mitä jos meidät mieheni kanssa on tuomittu lapsettomuuteen. Hän muistutti meidän olevan tien alussa ja pyysi katsomaan ympärilleni. Ihmisiä on tällä pallolla vaikka kuinka paljon. He ovat kaikki onnistuneen raskauden tuotoksia. Miksei siis meitäkin onnistaisi.

Meillä on muuten olohuoneessa iso ikkuna, josta on kiva seurailla aamukahvin lomassa pihalla leikkivien lasten touhuja. Eilenkin näin ikkunasta perheen, jossa oli kaksi pientä toppapukuista ja äidillä maha pystyssä. Kaikkien aikojen lempparini on kuitenkin näky tammikuulta: pieni lapsi tupsullinen karvalakki päässään, lunta kasan päällä syömässä. Tiedättehän sellaisen vanhan ajan karvalakin, josta roikkuu pitkä karvainen häntä. Onneksi on noita muita pieniä, ennen kuin oma syliimme saadaan. Rauhassa vain eteenpäin, kohti seuraavaa päivää ja lopulta koko kuun kiertoa.

Ai niin, kävimme eilen katsomassa Q-teatterin, Saara Turusen ohjaaman Medusan huoneen. Näytelmä kertoi miesten ja naisten välisistä valtasuhteista. Siinä ei ollut selkeää tarinan kaarta, vaan erillisiä kuvia, joissa toistuivat toki tietyt johdonmukaisuudet. Näytelmä oli hieno: herätti ajatuksia, keskustelua ja antoi toivoa! Toivoa siksi, että nämäkin vaietut asiat toivottavasti nousevat keskusteluun. Ja miten tämä sitten liittyy tähän, on tosi tärkeää tehdä kaikenlaista inspiroivaa ja sytyttävää ulkona vauvahaavekuplasta. Ruokkia omia intohimoja. Hulluksihan sitä siellä muuten tulisi. Elämän pitää olla tarpeeksi täyttä ihan tällaisenaankin. Ja sitä se meillä on.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni ensimmäinen plussa

Raskaustesti oli positiivinen. Näky sai aikaan onnenkyyneleet ja epäuskoa. Enpä oikeasti ollut uskonut näkeväni tätä päivää. Sen lauantain leijailimme pilvissä. Tuntuu, että raskausoireet kytkeytyivät päälle sinä samana päivänä. Mielellä on sitten iso vaikutus kehollisuuteen. Alkuun nännit olivat arat ja olo olikuumeinen. Lämmöt olivatkin muutaman päivän hieman koholla. Ne huitelivat 36.5-36.8 asteen välimaastossa.  Sitten tuli maanantai. Kaksi päivää testin teon jälkeen olo muuttui kertalaakista. Nännien arkuus oli tipotiessään, vatsa turposi palloksi ja olo oli todella omituinen. Ahdistuin ja olin aivan varma, että tämä oli nyt tässä. Sinä yönä oli vaikea nukahtaa. Onneksi puoliso tuki olemalla läsnä vieressäni ja silitteli selkää. Sain unen päästä kiinni ja nukuin sikeästi aamuun asti. Seuraavana päivänä googlettelin oireiden hiipumisesta. Lopputulema oli se, että oireista tai niiden puutteesta ei kertakaikkiaan voi päätellä yhtään mitään. Tilanne voi olla hyvä tai huono. Nyt ei aut

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Se tuli täyteen mittaansa kuin vaivihkaa itsenäisyyspäivän aattona lauantaina 5.12. Kaksi päivää ennen ensimmäistä kunnallista seulontaultraa. Perjantaina osuin työpaikalla väärään paikkaan täydellisen vääränä hetkenä. Jouduin lähes pakon edessä, kummallisten sattumien saattelemana kertomaan raskaudestani esihenkilölleni. Hän ainakin vaikutti kovin onnelliselta puolestamme. Kertoi myös etsivänsä minulle heiltä jo muualle joutavan kotidopplerin komeron perukoilta. Viikonloppu oli tuskainen. Olin aivan varma karman kostamisesta. Olinhan kertonut raskaudesta viimeisen viikon aikana useammillekin ihmisille. Suurimman osan uutisista olimme kyllä sopineet säästävämme nt-ultran jälkeiselle viikolle. Perheemme taas eivät tiedä tästä salaisuudesta, tai oikeastaan kahdesta sellaisesta, vielä mitään. Heitä odottaa melkoinen yllätys sitten jouluna. Ultran jännittäminen yhdistettynä taikauskoisuuteen ja viikonloppuna huonontuneeseen oloon ei ollut kiitollisin kombinaatio. Aloin jo varautua siihen,

Huolellista pohdintaa

Serkkuni vaimoineen sai juuri tyttären. Kauniin, pienen, hyvin sievän pienen kurttunaaman. Kuva ei herättänyt minussa juuri mitään tuntemuksia. Ei liikutusta, ei sen suurempaa iloa toisten puolesta. Totesin kyllä vauvan olevan oikein suloinen. Tämä tunteettomuus on kalvanut minua läpi tämän raskauden. Toki voin järjellä ymmärtää olevani iloinen kaikista syntymistä, mutta että se tunne kulkisi välittäjäaineiden avulla tietoisuuteeni on sitten eri juttu. Mainistin tästä miehelleni. Punnitsin ääneen, voisiko tähän viileään tunneilmastoon vaikuttaa meidän taustamme lapsettomuuden kanssa. Puolisoni mielestä se on hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä. "Ja huomaatko, sehän näkyy puheissasi muutenkin. Sinun on edelleen vaikea luottaa siihen, että tämä raskaus vielä päättyy onnellisesti." Ja kun tämä otettiin esille, minua alkoikin itkettää. Se paljasti sisimpäni. Sen, että asia on edelleen kipeä käsiteltäväksi ja ehkäpä juuri siksi on hyvin hankala romantisoida lastensaamista. Kai