Siirry pääsisältöön

Elämäntapa-arviointia ja pankkilaina

Kävimme siis marraskuun alun puolella tapaamassa pankkivirkailijaa. Saimme pankkilainan! Sen verran vieläpä, että se kattaa muutamankin hoidon, jos sellaiseen on tarvetta. Lisäksi voidaan rauhassa suunnitella ensi kesän häitä. Eikä siis tarvitse miettiä jokaista rahareikää niin julmetun tarkkaan. Olemme senkaltainen parivaljakko, että elämme jo valmiiksi melko säästeliäästi. Sellainen elämäntapa kerryttää helposti säästöjä tilille. Kuitenkin tuntuu hyvältä, että rahaa pahan päivän varalle löytyy. Nyt se paha päivä tuli konkreettisesti elämäämme ja tuntuu hyvältä, ettei tarvitse elää kädestä suuhun vain sen takia, ettemme onnistu luonnonmukaisesti saattamaan lastamme alulle.

Pieni toiveikkuuskin alkaa nostaa päätään. Viime aikoina on ollut helppoa hengittää. Vaikka henkeä ahdistaakin aika ajoin. Melkoinen kontradiktio. Hengenahdistus liittynee siis näihin lisälyönteihin, joita sydämeni takoo edelleen tuhansia päivässä. Viime viikot ovat onneksi olleet rauhallisempia. Nyt tosin keitin aamuun oikein vahvat sumpit, mikä ei ainakaan vähennä niitä. Toiveikkuus lienee seurausta siitä, että olemme saaneet viettää eloamme ihan kaksin, rauhassa ulkomaailman muistutuksilta lapsettomuudesta.

Olen tietoisesti vähentänyt somen käyttöä. Ei tee hyvää selata Instagramin tai Facebookin seinää, jotka syöksevät ydinperheunelmaa alitajuntaan. Ristiriitaista kyllä, eniten häiritsevät postaukset, joiden taustalla tietää olevan muuta kuin onnea. Kuvitelkaa kuva esikoisesta tekstillä "I just love him" tai koko perheestä leveine hymyineen saatesanoin "my everything, love them to the moon and back". Kuitenkin todellisuudessa esikoinen on kokenut jo pitkään, ettei vanhemmilla ole ollut kiinnostusta tai aikaa hänelle sen jälkeen, kun vauva syrjäytti kaiken sen. Tai perheen toisella vanhemmalla on syvä uupumustila päällä, eikä lepopaikkaa ole, koska nelilapsinen vauva-arki on todella rankkaa. Parisuhde rakoilee, toisille puhutaan tiuskien, eikä kukaan voi todellisuudessa kovin hyvin.

Olen myös ottanut etäisyyttä heihin, jotka saavat tällä hetkellä odottaa esikoistaan. Mikä etuoikeus! Koskisiko se meitäkin vielä jonain päivänä? Lähiviikkoina on tiedossa muutamakin juhla, joissa pääsemme seuraamaan tätä odottavaa onnea vierestä. Mielenkiintoista nähdä, repiikö se hieman jo umpeen kuroutuneita haavoja uudelleen auki.

Olemme kaiken rauhallisen elon ohella tutkineet myös elämäntapojamme yhdessä Kumppanin kanssa. Itse olen vähentänyt alkoholin käyttöä, vaikkei se varsinainen ongelma ole viime vuosina ollutkaan. Kuitenkin pidän oluesta ja viinistä. Humaltuminenkaan ei ole hullumpaa hommaa, kehtaanpa myöntää. Joinain viikkoina olen ollut täysin ilman, toisina viikkoina juonut pari lasia punaviiniä. Muutamia juhlia tähän loppuvuoteen kyllä kasaantuu (mm. työpaikan pikkujoulut), mutta niihin sain oikein lääkärin virallisen luvan juoda vähän kosteamminkin. Ei kuulemma pitäisi vaikuttaa isommin onnistumismahdollisuuksiin hoidoissa. Pelkäsin alkuun, että juominen huonontaa munasolujen laatua, mutta tätä ei ole kuulemma todistettu. Lisäksi olemme lisänneet kotiruokaa, kasviksia ja Kumppani vähentänyt sokerituotteita. Liikuntaa voisimme yhteisesti lisätä vielä. Tänään aiommekin vielä lenkille!

Vuoden harmaimmat päivät ovat siis, yhtä kaikki, sujuneet pitkälti rauhallisin, toiveikkain ja valoisin mielin. Joulunodotus alkaa pian, koska viikon päästä polkaistaan vauhtiin jo joulukuu. Kohti valoa, ystävät!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni ensimmäinen plussa

Raskaustesti oli positiivinen. Näky sai aikaan onnenkyyneleet ja epäuskoa. Enpä oikeasti ollut uskonut näkeväni tätä päivää. Sen lauantain leijailimme pilvissä. Tuntuu, että raskausoireet kytkeytyivät päälle sinä samana päivänä. Mielellä on sitten iso vaikutus kehollisuuteen. Alkuun nännit olivat arat ja olo olikuumeinen. Lämmöt olivatkin muutaman päivän hieman koholla. Ne huitelivat 36.5-36.8 asteen välimaastossa.  Sitten tuli maanantai. Kaksi päivää testin teon jälkeen olo muuttui kertalaakista. Nännien arkuus oli tipotiessään, vatsa turposi palloksi ja olo oli todella omituinen. Ahdistuin ja olin aivan varma, että tämä oli nyt tässä. Sinä yönä oli vaikea nukahtaa. Onneksi puoliso tuki olemalla läsnä vieressäni ja silitteli selkää. Sain unen päästä kiinni ja nukuin sikeästi aamuun asti. Seuraavana päivänä googlettelin oireiden hiipumisesta. Lopputulema oli se, että oireista tai niiden puutteesta ei kertakaikkiaan voi päätellä yhtään mitään. Tilanne voi olla hyvä tai huono. Nyt ei aut

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Se tuli täyteen mittaansa kuin vaivihkaa itsenäisyyspäivän aattona lauantaina 5.12. Kaksi päivää ennen ensimmäistä kunnallista seulontaultraa. Perjantaina osuin työpaikalla väärään paikkaan täydellisen vääränä hetkenä. Jouduin lähes pakon edessä, kummallisten sattumien saattelemana kertomaan raskaudestani esihenkilölleni. Hän ainakin vaikutti kovin onnelliselta puolestamme. Kertoi myös etsivänsä minulle heiltä jo muualle joutavan kotidopplerin komeron perukoilta. Viikonloppu oli tuskainen. Olin aivan varma karman kostamisesta. Olinhan kertonut raskaudesta viimeisen viikon aikana useammillekin ihmisille. Suurimman osan uutisista olimme kyllä sopineet säästävämme nt-ultran jälkeiselle viikolle. Perheemme taas eivät tiedä tästä salaisuudesta, tai oikeastaan kahdesta sellaisesta, vielä mitään. Heitä odottaa melkoinen yllätys sitten jouluna. Ultran jännittäminen yhdistettynä taikauskoisuuteen ja viikonloppuna huonontuneeseen oloon ei ollut kiitollisin kombinaatio. Aloin jo varautua siihen,

Huolellista pohdintaa

Serkkuni vaimoineen sai juuri tyttären. Kauniin, pienen, hyvin sievän pienen kurttunaaman. Kuva ei herättänyt minussa juuri mitään tuntemuksia. Ei liikutusta, ei sen suurempaa iloa toisten puolesta. Totesin kyllä vauvan olevan oikein suloinen. Tämä tunteettomuus on kalvanut minua läpi tämän raskauden. Toki voin järjellä ymmärtää olevani iloinen kaikista syntymistä, mutta että se tunne kulkisi välittäjäaineiden avulla tietoisuuteeni on sitten eri juttu. Mainistin tästä miehelleni. Punnitsin ääneen, voisiko tähän viileään tunneilmastoon vaikuttaa meidän taustamme lapsettomuuden kanssa. Puolisoni mielestä se on hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä. "Ja huomaatko, sehän näkyy puheissasi muutenkin. Sinun on edelleen vaikea luottaa siihen, että tämä raskaus vielä päättyy onnellisesti." Ja kun tämä otettiin esille, minua alkoikin itkettää. Se paljasti sisimpäni. Sen, että asia on edelleen kipeä käsiteltäväksi ja ehkäpä juuri siksi on hyvin hankala romantisoida lastensaamista. Kai