Siirry pääsisältöön

Isättömyyden päivä 2019

Isänpäivän 2019 muistan ensimmäistä kertaa melko lailla harmaana. Ulkona on harmaata ja niin on sisällänikin. En tunne varsinaisesti huonoa oloa, katkeruutta, surua tai epäoikeudenmukaisuutta. En vain tunne juuri mitään. Kävin eilen tapaamassa lyhyesti isääni, jotta mikään ei velvoittaisi minua osallistumaan yhteisille isänpäiväjuhlille tänään. En pysty, en jaksa. Suojelen mieliparkaani jäämällä kotiin. On vielä pieni mahdollisuus, että aktivoin itseni kohti vaarinpäivänjuhlia, joihin tulee siis muitankin sukulaisia. Myös se perhe, johon on juuri hiljattain saatu perheenlisäystä ja siskoni perhe, johon onnellisesti odotetaan lasta. Tiedän kuitenkin, että loppuilta sujuu sitten entistä ankeammissa tunnelmissa. Toisaalta voisin lyhyesti vain käydä siellä ja sitten lenkkeillä kotiin. Lenkki ja ulkoilmasta ammentaminen tekisivät varmasti hyvää.

Olen vetäytynyt viime aikoina omiin oloihin. Se tuntuu hyvältä ja suojaavan pahalta ololta. Kartan paikkoja, joissa tiedän puhuttavan lapsista ja äitiydestä. Jutut herättävät minussa inhoa ja ärsytystä. Olen keksinyt kaikenlaisia nasevia kommentteja äitiysjuttuihin. Äitien seurassa en niitä sano ääneen, mutta lapsettomien ystävieni kanssa en niitä säästele. En edes heidän, joiden tiedän haluavan lasta. Jotenkin minusta vain tuntuu oikeutetulta saada kiukutella tätä kaikkea epäoikeudenmukaisuutta.

Jokin aika sitten lähes maanisesti ahmin kirjan Ei kenenkään äiti. Kirja koostuu useiden lapsettomuutta kokeneiden ja lapsettomien ihmisten kirjoituksista. Teos päättyi Anne Lindforsin, Simpukka ry:n toiminnanjohtajan tekstiin, johon hän on koonnut faktaa lapsettomuudesta. Sain vahvistusta sille, etten turhaan identifioi itseäni jo nyt lapsettomaksi. Kirjassa kuvattiin ihmisen olevan lapseton, jos ei halusta huolimatta ole onnistunut saattamaan itsestään vanhempaa. Tahattomasti lapseton voi siis olla esimerkiksi sosiaalisista syistä (ei ole löytänyt sopivaa kumppania tai seurustelee samaa sukupuolta edustavan ihmisen kanssa) tai kliinisistä syistä (hedelmöittyminen ja lapsen saaminen ei ole onnistunut). Lisäksi vaikka ihminen odotuksen ja yritysten jälkeen saisi lapsen, hän kokee usein itsensä lapselliseksi lapsettomaksi. Lapsettomuuden kokemus kulkee siis rinnan ihmisen koko loppu elämän. Joskus muisto ja kokemus ei satu enää niin paljoa, mutta siltä se voi tuntua pitkään.

Ahdistuin kirjan luettuani. Selvästikään aika ei ollut sille vielä oikea. Silti tapani käsitellä asioita on sellainen. Janoan ja haalin itselleni kaiken tiedon. Sen jälkeen vasta pikkuhiljaa alan pureskella tietoa osiksi ja suhteuttaa sitä omaan elämääni. Huono puoli siinä on se, että tiedän kyllä kaikki mahdolliset skenaariot. Senkin, että vuosien, jopa vuosikymmenen, tuloksettomien hoitojen jälkeen jotkut joutuvat tyytymään elämään kaksin. Sitä tuntuu liian kipeältä ajatella. Miksi kuitenkin ajattelen? Olisipa onni osata elää niin, että ottaa vastaan aina yhden vaiheen kerrallaan. Nyt on nyt. Huominen on huomenna.

Ai niin, mitä lapsen yrittämiselle kuuluu. Nyt eletään kiertopäivää 2. Verta vuodetaan. Kävimme Tilkassa suunnittelukäynnillä marraskuun alussa. Siellä selvisi, että ICSI on meille suunniteltu hoito. Jonot ovat 5-6 kk pitkät. Saamme ilmoittautua hoitoon huhtikuussa 2020. Jäimme pohtimaan mahdollisuutta yksityisen puolen hoitoihin. Käymme huomenna juttelemassa pankissa mahdollisuudesta kulutuslainaan. Sen jälkeen olemme viisaampia, pääsemmekö varaamaan tapaamisaikaa yksityiselle. Olemme siis jo päättäneet, että jos saamme lainan, haluamme ainakin aloittaa hoidot yksityisellä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni ensimmäinen plussa

Raskaustesti oli positiivinen. Näky sai aikaan onnenkyyneleet ja epäuskoa. Enpä oikeasti ollut uskonut näkeväni tätä päivää. Sen lauantain leijailimme pilvissä. Tuntuu, että raskausoireet kytkeytyivät päälle sinä samana päivänä. Mielellä on sitten iso vaikutus kehollisuuteen. Alkuun nännit olivat arat ja olo olikuumeinen. Lämmöt olivatkin muutaman päivän hieman koholla. Ne huitelivat 36.5-36.8 asteen välimaastossa.  Sitten tuli maanantai. Kaksi päivää testin teon jälkeen olo muuttui kertalaakista. Nännien arkuus oli tipotiessään, vatsa turposi palloksi ja olo oli todella omituinen. Ahdistuin ja olin aivan varma, että tämä oli nyt tässä. Sinä yönä oli vaikea nukahtaa. Onneksi puoliso tuki olemalla läsnä vieressäni ja silitteli selkää. Sain unen päästä kiinni ja nukuin sikeästi aamuun asti. Seuraavana päivänä googlettelin oireiden hiipumisesta. Lopputulema oli se, että oireista tai niiden puutteesta ei kertakaikkiaan voi päätellä yhtään mitään. Tilanne voi olla hyvä tai huono. Nyt ei aut

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Se tuli täyteen mittaansa kuin vaivihkaa itsenäisyyspäivän aattona lauantaina 5.12. Kaksi päivää ennen ensimmäistä kunnallista seulontaultraa. Perjantaina osuin työpaikalla väärään paikkaan täydellisen vääränä hetkenä. Jouduin lähes pakon edessä, kummallisten sattumien saattelemana kertomaan raskaudestani esihenkilölleni. Hän ainakin vaikutti kovin onnelliselta puolestamme. Kertoi myös etsivänsä minulle heiltä jo muualle joutavan kotidopplerin komeron perukoilta. Viikonloppu oli tuskainen. Olin aivan varma karman kostamisesta. Olinhan kertonut raskaudesta viimeisen viikon aikana useammillekin ihmisille. Suurimman osan uutisista olimme kyllä sopineet säästävämme nt-ultran jälkeiselle viikolle. Perheemme taas eivät tiedä tästä salaisuudesta, tai oikeastaan kahdesta sellaisesta, vielä mitään. Heitä odottaa melkoinen yllätys sitten jouluna. Ultran jännittäminen yhdistettynä taikauskoisuuteen ja viikonloppuna huonontuneeseen oloon ei ollut kiitollisin kombinaatio. Aloin jo varautua siihen,

Huolellista pohdintaa

Serkkuni vaimoineen sai juuri tyttären. Kauniin, pienen, hyvin sievän pienen kurttunaaman. Kuva ei herättänyt minussa juuri mitään tuntemuksia. Ei liikutusta, ei sen suurempaa iloa toisten puolesta. Totesin kyllä vauvan olevan oikein suloinen. Tämä tunteettomuus on kalvanut minua läpi tämän raskauden. Toki voin järjellä ymmärtää olevani iloinen kaikista syntymistä, mutta että se tunne kulkisi välittäjäaineiden avulla tietoisuuteeni on sitten eri juttu. Mainistin tästä miehelleni. Punnitsin ääneen, voisiko tähän viileään tunneilmastoon vaikuttaa meidän taustamme lapsettomuuden kanssa. Puolisoni mielestä se on hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä. "Ja huomaatko, sehän näkyy puheissasi muutenkin. Sinun on edelleen vaikea luottaa siihen, että tämä raskaus vielä päättyy onnellisesti." Ja kun tämä otettiin esille, minua alkoikin itkettää. Se paljasti sisimpäni. Sen, että asia on edelleen kipeä käsiteltäväksi ja ehkäpä juuri siksi on hyvin hankala romantisoida lastensaamista. Kai